Akár kültéri, akár beltéri fafelület festéséről van szó, mindig többféle megoldás áll a rendelkezésünkre. Talán az összes közül a lazúrfesték használata az egyik leginkább megbízható és időtálló választás. Ennek számos fajtája kapható, lehet oldószeres vagy vízbázisú lazúrfestéket is vásárolni. Bármelyik típus legyen a befutó, mindeniknek meg van a sajátossága és a speciális felhasználási módja, amiket ismerni kell.

A vastag és a vékony lazúrfestékek is eltérő funkcióval bírnak. Míg a vastag többségében kültéri felhasználást, a vékony lazúrok inkább beltéri alkalmazást tesznek lehetővé. Ugyanakkor mindkét típus védi a fát a mechanikai behatásoktól, valamint biztosítja az időjárási viszontagságok elleni védelmet.

A másik nagy előnyük, hogy mindeniket könnyű használni, ezáltal nem kell feltétlenül szakember segítségét igénybe venni. A legtöbb termék több színben is elérhető, így nem feltétlenül kell csak egy árnyalatban gondolkodni. A lazúrfesték kiváló megoldás a faanyagok felületkezelésére, és még esztétikai szempontokból is megoldást kínál.