A térd nagyon fontos szerepet tölt be a mozgásunkban, ugyanis hajlítja és nyújtja a lábakat, így tudunk leülni, felállni és gyalogolni is. De ezek a mozdulatok már nem annyira természetesek, ha jelentkezik a térd kattogás fájdalom kíséretében.

Ilyenkor feltesszük a kérdést, hogy mennyire ad okot az aggodalomra ez a kellemetlen érzés? Néha teljesen banális, hétköznapi okok állhatnak a jelenség mögött, ezek egyike lehet az úgynevezett crepitus buborékok pukkanása.

Ugyanis az ízületi tokban folyadék található, ami arról hivatott gondoskodni, hogy a csontok egymáson történő elmozdulása ne okozzon fájdalmat. Nos, a térd kattogás fájdalom mellett, akkor fordulhat elő, amikor az ízületi tok megfeszül és a folyadékban lévő oldott gázok egy kattanó hanghatás kíséretében kilépnek a folyadékból.

A probléma továbbá előfordulhat az inak megfeszülése miatt is, amikor mozgás vagy helyváltoztatás közben elmozdulnak egy kicsit a helyükről. Néha a térd kattogás fájdalom komoly betegségre utalhat. Például erős terhelés hatására, a térdízület felszíneit alkotó porc leválhat.

Ilyen esetben sokszor még a térd kinyújtása is lehetetlenné válik. Nem szabad elfeledkeznünk az artrózisról, magyarán a porckopásról sem, ha a térd kattogás fájdalom társaságában egyre gyakoribb vendégünk lesz. Ez a betegség a 65 év fölötti emberek szinte 100%-át érinti.

Voltaképpen a porc fokozatos leépülésével és rugalmasságának csökkenésével jár. Ha ezeket a szimptómákat érzi magán, tanácsos minél előbb szakorvoshoz fordulnia. Vannak tradicionális kezelési módszerek, de olyan étrend-kiegészítők is, amelyek nagy segítséget jelentenek, ha a térd kattogás fájdalom nem akar szűnni.