Az eredete olyan régre vezethető vissza, hogy akkor még Kentucky sem létezett, mégis úgy tartják, hogy innen származik ez a bourbon, ami mondhatni történelmi jelentőséggel bír.

A Jim Beam sikeréhez rengeteg megpróbáltatás vezetett. Gyakran voltak olyan időszakok, amikor úgy tűnt, hogy a márka végleg lehúzhatja a redőnyt és be kell záratni az összes lepárlót. Az 1800-as évek első felében a hordós innováció nagy lendületet adott a Jim Beam forgalmazásában.

Viszont, amikor már minden sínen volt, 100 évre beköszöntött a szesztilalom. Ez az a korszak, ami minden főzdét és lepárlót a csőd szélére sodort. Rengetegen maradtak munka nélkül, viszont a Jim Beam még ezt a kritikus időszakot is túlélte. A titka abban rejlik, hogy mindig képes megújulni.

Amikor esett a bourbon népszerűsége, akkor a rátermett keverőmesterek bevetettek egy új karakterisztikával rendelkező változatot és nem kellett sok hozzá, hogy vigyék, mint a cukrot. Nem minden whisky nevezhető bourbon-nek. Ehhez számos szabálynak kell megfelelnie az adott italnak. Például csak Amerikából származhat, akárcsak a Jim Beam.