Az antibiotikumok nélkülözhetetlenek a bakteriális fertőzések és a vírusos betegségek szövődményeinek kezelésében, illetve a sebészeti beavatkozásokat követő szövődmények megelőzésében. Az alkalmazásuk azonban a tagadhatatlan előnyök ellenére mellékhatásokkal járhat, amelyek közül az egyik a bélflóra egyensúlyának felborulása. Viszont a probiotikumok segítenek helyreállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben.

A szedésük segít megbirkózni az antibiotikumok emésztésre gyakorolt mellékhatásaival. A probiotikumok fogyasztása az antibiotikum kezelés alatt és után különösen fontos, főleg az idősek és a legyengült immunrendszerű embereknek.

Kevesen tudják azonban, hogyan kell helyesen bevenni a probiotikumokat. Ha antibiotikumokkal egyidejűleg szedjük, akkor azokat az antibiotikumok szedése előtt és után is 2 órával kell bevenni. Ez az időintervallum megvédi a probiotikumban lévő hasznos baktériumokat az antibiotikum hatásától. Amennyiben pedig antibiotikum kúra után szedjük, kövessük a csomagoláson található utasításokat!