A lakás igényre szabása nem egyszerű feladat, de mégis megéri ezzel foglalkozni, mert a befektetett energia és természetesen a költségek is megtérülnek. Vannak olyan helyzetek, amikor minden négyzetméternek jelentősége van. A panel erkély ebbe a kategóriába sorolható. Amikor a teljes beltér alig haladja meg a 10 négyzetmétert, akkor bizony, ha bármennyire keveset is lehet pluszba nyerni, megéri okosan kihasználni. A panel erkély beépítésére számtalan remek ötlet található. Fantasztikus kis lakrészek, dolgozók, kiülők, pihenők hozhatóak létre ebből, de ennek megvan az ára. A szabadtérrel való közvetlen kapcsolat egyértelműen megszűnik.

Itt képtelenség általánosítani, mert az adott környezet mindig döntő jelentőséggel bír. Egy forgalmas városrészben csak előnye van a panel erkély beépítésének, mert csökkenthető a zajhatás, a beszálló por mennyisége. Ellenben, egy békésebb utcában lehet, hogy jobb megfontolni ezt a lépést. A részletekre adni kell, ezért nem szabad szaktudás nélkül belevágni a folyamatba. A panel erkély átalakítása gyakran engedélykéréssel kezdődik. Ha sikerül megkapni a papírokat, akkor jöhet az alapos szigetelés, a kiváló termékek beszerzése és alkalmazása. Jó tehát többször átgondolni a folyamatot és mérlegelni a pozitívumokat, valamint a hátrányokat.

Milyen előnyökkel rendelkezik a mennyezet szigetelése?

A kívánt komfortérzet megteremtésének gyakran több módszere létezik. Bármilyen meglepő, de a mennyezet szigetelése több tekintetben nyújthat előnyöket. Természetesen döntő jelentőséggel bír, hogy milyen alapanyagok felhasználása történik meg erre a célra. A választék elég széles. A kivitelezés módja szintén változhat. A mennyezet szigetelése a padlás felől ugyanúgy sikeres lehet. Ez általában olyankor merül fel, amikor a belmagasság átlagos vagy annál alacsonyabb. A gerendák közé elhelyezett üvegvatta, illetve kőzetgyapot megteszi a maga hatását.

A másik lehetőség, amikor a mennyezet szigetelése belülről lesz elvégezve. Ha amúgy is nagy a belmagasság, akkor gipszkarton álmennyezet készíthető, aminek mögé ugyanúgy üvegvatta rakható. A másik gyakori kivitelezési mód a polisztirol lapok felragasztása. A különféle profilok sajátos hatást váltanak ki, új külsőt adva a beltérnek. A hőmegtartó képesség javul, ezért kevesebb fűtéssel érhető el a kívánt komfortérzet. A mennyezet szigetelése saját kezűleg megoldható, ha adottak hozzá a kellő alapanyagok, valamint van minimális tapasztalat azok felhasználása terén. Megéri kihozni ebből az eljárásból a maximumot.