Lentről semmi sem tűnik olyan magasnak, de fentről a mélybe tekintve már teljesen más a helyzet. Van, aki jól bírja a magasságot és meg sem kottyan, hogyha több méter magasban kell dolgoznia naphosszat. A biztonsági heveder használata viszont elengedhetetlen, hiszen emberéletek múlhatnak rajta.

Még a leggyakorlottabb munkásoknak is kötelező módon viselniük kell a biztonsági hevedert, ami a testsúlyuk többszörösét is képes megtartani. Mindig kell egy biztos és szilárd pont, ahová rögzíthetjük a biztonsági hevedert.

Személyre szabottan beállítható. Nem jó, ha túl szoros, de az sem biztonságos, hogyha túl laza. Ez esetben könnyen kicsúszunk belőle, ami tragédiához vezethet. Ha túl szoros, akkor elzsibbadnak a végtagjaink, mivel a rosszul alkalmazott biztonsági heveder gátolja a vérkeringést.

Ha még nem találkoztunk soha ilyen biztonsági eszközzel, akkor ajánlott egy tapasztalt személyt megkérni, hogy segítsen felvenni és megfelelően beállítani. A néhány méteres magasságból történő zuhanás is komoly következményekkel járhat.