A megfelelő hőmérsékleten túl, a levegő páratartalma az, ami érdemben befolyásolni tudja jelentős mértékben a komfortérzetünket. Vannak olyan esetek, amikor kifejezetten magasra rúg a légnedvesség és annak negatív hatásai gyorsan megjelennek. A technikai megoldások révén fellelhetőek páramentesitő készülékek, amelyekkel mérsékelhető vagy teljesen megszüntethető a kellemetlen állapot.

A téli hónapokban, a szellőztetés csökkentése miatt gyorsan jelentkezik a zárt térben a gőz felhalmozódása. A szobanövények aktív párologtatása, esetleg akvárium jelenléte mind növeli a páramentesitő készülékek utáni igényt. A hideg felületekre kicsapódó nedvesség, baktériumok és gombák melegágya lehet, így törekedni kell az optimális mérték megtartására, ami személyenként változó.

A digitális, gyakran WIFI vezérléssel ellátott rendszerek kényelmes kezelhetőséget tesznek lehetővé. A páramentesitő készülékek szinte teljesen önműködőek. Elég csak beállítani a kívánt értéktartományt, elindítani és az rendületlenül teszi a dolgát.