fogaskerék
Fogaskerék

Az erőátadás nagyon sok területen játszik kiemelt szerepet. A különféle mechanikailag és elektronikusan meghajtott gépezetek csak úgy tudnak jó munkát végezni, ha adott alkatrészek, például egy fogaskerék segítségével forgatónyomatékot juttatnak el azokhoz. Ezen az elven működnek a különféle kerti készülékek, láncfűrészek, fűnyírók, de a gépkocsikban is megtalálható jó néhány ilyen, olykor igen apró, de annál fontosabb kiegészítő.

A fogaskerék gyakran tengellyel rendelkezik és általában egy másik hozzá hasonló egységhez van csatlakoztatva. Méretének, gyorsaságának, a fogak elrendezésének függvényében számos módon vezethető át a meghajtás egyik pontból a másikba. Anyaga is változó, de a kopásállóság általában kiemelt jelentőséggel bír.

A fogaskerék túlmelegedésének megelőzése érdekében, általában egy olyan zárt rendszerben működik, ami valamilyen kenőanyaggal telített. A fogak révén megelőzhető, hogy elcsúszás történjen, ezért veszendőbe menjen az erő. Jelentős munkára fogható be ez az alkatrész, tehát ennek megfelelően bánjunk vele. Maga a fogaskerék beszerelése, esetleg cseréje elég gyorsan megoldható, a kellő technikai és szakmai háttér jelenlétében.

Odahaza, egy jól felszerelt műhelyben igen komoly javításokat hajthatunk végre, csak gondoskodnunk kell a tökéletes eszközök meglétéről. A fogaskerék rengeteg változata a miénk lehet az online vásárlás során. A lineartechnik.hu felületen bármikor körülnézhetünk, amikor időnk engedi és a rendelés egyszerűen elvégezhető. A helybe érkező alapanyagokkal az igényeink szerint bánhatunk.