Afghanistan

Hogy szűrd ki a bejövő hívásokat?

Gyanús hívások, sms-ek

Gyanús hívások, sms-ek

A telefon kijelzőn ismeretlen szám jelenik meg. A legtöbbünk ilyen esetben vonakodva veszi fel a telefont, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyja a tényt. Nem csoda, hiszen egy pörgős, átverésekkel teli világban élünk, ahol nehéz eldönteni, hogy kit tisztelhetünk meg bizalmunkkal.

Az internet hemzseg az olyan információktól, amelyek arról számolnak be, hogy sokaknak hogyan keletkezett jókora méretű telefonszámlája csupán azért, mert felvették a kagylót, vagy válaszoltak egy smsre. Mit lehet tenni? Először is ne dugd homokba a fejed, ne rettenj vissza ilyen helyzetekben, hiszen olyan lehetőségekről is lemaradhatsz, melyek előre vihetnek az életben. Sok cég ugyanis telefonon próbál utolérni, ha valami fontos információt szeretne átadni. Jómagam is múlthéten nyertem el Megbízható cég tanúsítványt, melynek tájékoztatásáról lemaradtam volna, ha egyszerűen kinyomtam volna a bejövő hívást.

Amit tehetsz, hogy alaposan utána nézel, hogy melyek azok a számok, melyek biztosan rossz szándékúak. Ezeket a számokat ma már a legtöbb mobilra listaszerűen fel lehet vezetni és egyszerűen letilthatóak. Azokat a hívásokat, melyeket fogadod, hallgasd figyelmesen végig, ne csapd le egyből. Több jele is van annak, ha átverésről lenne szó. Az egyik gyanakvásra késztető ok, ha például néhány mondat után azt kéri, hogy hívd vissza. Ekkor ugyanis előfordulhat, hogy egy emeltdíjas telefonszámra fogsz hívást indítani, ami valóban drága számlát eredményezhet.

Aztán ajánlott elkerülni a gyanús smsekre történő reagálást is. Egyszerűen felismerhető, ha rossz szándékkal létrejött üzenetről van szó, például olyan dolgokra emlékeztet, amely meg sem történt. Például „Szia! Az XY termék miatt kereslek, amennyiben még aktuális, hívj vissza!” Ez egy nagyon ügyes próbálkozás, hiszen az első gondolatunk egyből az lesz, hogy elfelejtettünk volna valamit? Kellemetlen érzést kelt, a lelkiismeretünkre próbál hatást gyakorolni. Összegezve, ezek a rossz élmények elkerülhetőek, ha figyelmesek vagyunk és közben azokról a dolgokról sem fogunk lemaradni, amik valóban fontosak számunkra.

 

Print Friendly, PDF & Email