A település a tengerszint felett 126 m magasságban terül el Sebes-Körös völgyének kiszélesedő szakaszán. Nyáron meleg az időjárás Nagyvárad környékén, de éppen csak annyira, hogy elviselhető legyen, ezért a kirándulók előszeretettel látogatják. A város éghajlata mérsékelt, óceáni hatású kontinentális. A klímáját a nyugati szelek tartóssága nagyban befolyásolja.

A legmagasabb hőmérséklet általában júliusban mérhető. A leghidegebb hónap pedig a január. Kijelenthető, hogy évente sok olyan nap van, amikor élvezhető a napsütés. Ez még inkább motiválja a nyaralni vágyókat arra, hogy kiránduljanak a településen. Az időjárás Nagyvárad területén viszonylag gazdag csapadékban.

Az éves átlag körülbelül 585,4 mm, azonban ez változóan oszlik el a 12 hónap során. Az éghajlati, valamint domborzati körülményeknek köszönhetően, a városban változatos a növényzet. Komoly kertészeti és szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, a déli és a keleti részeken található napsütötte domboldalaknak hála. A nyaralás alkalmával, ha ellátogat a település valamelyik zöldségeséhez vagy a piacra, akkor saját maga is megbizonyosodhat a zöldségek gazdag ízéről és frissességéről.

Az időjárás Nagyvárad meseszép vidékein kedvező a gyalogtúrákhoz is. A borászatokat érdemes felkeresni, hiszen nagyon finom italokat kínálnak, amelyeket javasolt megkóstolni egy fárasztó nap után. Kellemes kikapcsolódás egy hűvös borospincében elbeszélgetni a barátokkal. A várható időjárás Nagyvárad területén bármikor megtekinthető az internetes oldalakon.