A tömegpiacon megvásárolható illatszerek az átlag fogyasztóknak készülnek. Ezeket nem különbözteti meg a kompozíció összetettsége, sem a jegyek finomsága. A legfőbb céljuk a hozzáférhetőség. A szokatlan, eredeti, sőt, egyedi niche parfüm az ismert kereskedőházak és illatszergyártók koncepciójának eredménye. Megkülönböztető tulajdonságai közé tartoznak a legjobb alapanyagok, hiszen az összetevők kiválasztásakor még a betakarítás helyére és évére is odafigyelnek.

A csomagolás pedig a leggyakrabban szigorú formájú, ugyanis valódi műalkotásra emlékeztető palackokba öntik ezeket, amelyeket drága fafajok, kövek vagy bőr felhasználásával készítenek. Jellemző a kis termelési mennyiség, ugyanis nem valószínű, hogy niche parfümöt talál egy szokásos illatszerboltban, más szóval előfordul, hogy “vadászni” kell erre vagy arra az illatra.

Persze idesorolhatóak az exkluzív értékesítési helyek és ennek megfelelően az emelt költségek. A niche parfümöknek nincs szüksége reklámra, de a nyilvánosság hiánya ellenére mindenki tud róluk. Kevés cég gyárt ilyen illatszereket és nincsenek közöttük világhírű márkák sem.