Lényegében az egész életünket áthatja a gravitáció, azonban néha észre sem vesszük a jelenlétét. A legtöbb keringető szivattyú ár soknak tűnhet, azonban nem szabad megfeledkezni arról, amit elvégeznek. A legjobb példa erre egy emeletes ház.

A gravitáció megakadályozza, hogy a víz gyorsan feljusson az emeletre. A kazánhoz közeli radiátorok nagyon melegek lesznek, miközben a távoliak szinte hidegek maradnak. Ráadásul vannak olyan rendszerek, ahol nem lehet kijátszani a gravitációt. Figyelembe kell venni a magasságot, a rendszer méretét és a csövek vastagságát, ahogy a radiátort is. Ha azt akarjuk, hogy ne maradjunk meleg víz nélkül, akkor szükségünk lesz valamire, ami megoldja a keringést.

Eleinte úgy tűnhet, hogy a keringető szivattyú ára magasabb a többinél, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az emeleten is szükségünk lesz meleg vízre. Ezzel a kazán közelében lévő csöveket is megvédjük, amelyek a nagyon meleg víztől rosszabb esetben szétpattanhatnának. Minden bizonnyal senki sem akar 120 fokos csövet fogni.