Valamikor régen, a játékosok a hobbijuk kedvéért megelégedtek az alacsony számítógép-teljesítménnyel, a lefagyással és a rossz grafikával. Az olcsó gamer PC viszont megmutatta, hogy kaphat egy profi eszközt elérhető áron is. A 21-ik század elején a számítógépek terjedelmesek voltak és lassan működtek.

Támogatták a legminimálisabb rendszerkövetelményekkel rendelkező játékokat, de a játékosoknak minimális személyes követelményei voltak. Végső megoldásként mindig léteztek számítógépes klubok az akkori legmodernebb eszközökkel. A játékipar még csak most kezdett fejlődni, hogy diktálja a változások ütemét. Ha valaki hivatásszerűen foglalkozik az e-sporttal vagy ezt tervezi, akkor mindenképpen megéri egy olcsó gamer PC.

Professzionális szinten a PC reakció sebességének meg kell egyeznie a játékoséval. Például előfordulhat, hogy az ellenfél gyengébb képességekkel rendelkezik a játékban, de a számítógép sebessége nagyobb, ami növeli a nyerési esélyt. Az olcsó gamer PC tehát olyasmi, aminek érdemes utánanézni, ha régóta vágyik egy ilyenre.