A kényelem és az energiahatékonyság elérése a modern fűtési rendszerekben nem képzelhető el kiváló minőségű, megbízható és felhasználóbarát vezérlőrendszerek nélkül. Ezek fejlesztése napjainkban az egyik vezető irány a hőtechnikai berendezések piacán. Különösen érdekesek a távolról elérhető okos termosztát telefonról vagy számítógépről irányítható modelljei.

Így a felhasználónak lehetősége nyílik arra, hogy valós idejű figyelemmel kísérje az otthonában a fűtési rendszer működését, a világ szinte bármelyik pontjáról. A tulajdonos például mielőtt hazaindulna, utasíthatja az okos termosztátot, hogy az érkezéséig a beltéri levegő hőmérsékletét megfelelő értékre vigye.

Ezek a rendszerek relevánsak a tárgyak energiafogyasztásának megfigyelésében, mind az emberek időszakos jelenlétével, mind állandó jelleggel. Jelenleg a piac különféle összetettséggel bíró, távvezérelt eszközöket kínál, amelyek internet hozzáféréssel vannak felruházva. A felhasználónak lehetősége van a telefonjáról is kezelni az okos termosztátot.