Más szépségápolási termékekhez képest, viszonylag új találmányról van szó. Csak a múlt század elején jelent meg, szinte a némafilmekkel egy időben. Egy ilyen termékkel a rendezők a színésznők megjelenését akarták kifejezőbbé tenni.

Hiszen akkoriban a színészek nem beszélhettek a képen és a szem volt az egyetlen módja annak, hogy a filmek hőseinek élményeit közvetítsék a nézők felé. A műszempilla sok akkori hírességnek tetszett. Nagy rajongója a mai napig Sophia Loren is. Az olyan celebritások, mint Naomi Campbell vagy Jessica Alba pedig rendszeresen használnak ilyen dekoratív kiegészítőt, különösen, ha fontos eseményekről és ünnepségekről van szó. Másoknak, például Kim Kardashiannak vagy Katy Perrynek a műszempilla nemcsak a vörös szőnyegen, hanem a mindennapokban is a megjelenésük szerves részét képezi.

Az ilyen szemsminkek különböző anyagokból készülnek. A műszempilla lehet színes vagy többszínű, de strasszkövekkel díszített is. Ezek természetesen nem a hétköznapokra szólnak, de egy különleges alkalomra nagyszerűen mutatnak.