Aki jártas a témában, az nyilván tudja, hogy a cukornád kipréselt levéből készül. Ezt felhevítik, így lesz belőle mézszerű melasz. Először vizet adnak hozzá, majd beoltják élesztővel.

Minden rum gyártó cég szigorúan őrzi a saját titkát az élesztőgombákkal kapcsolatban. Ekkor alakul ki az a meghatározó íz, amit az adott márka védjegyének számít. De ez még nem elég, mert még mindig csak a cukornád bornál tartunk, ami egy elég csekély alkoholtartalommal rendelkező ital.

Többszöri lepárlás után elkészül a nyers rum, aminek az alkoholfoka már 65-85% között mozog. Innentől kezdve szabad a pálya és minden gyártó eldöntheti, hogy mi lesz a nyers rum sorsa.

A kevésbé macerás típus a fehér rum, ami inkább áttetsző. Hígítják nagyjából 37,5-40%-ig. Koktélokhoz szokás használni leginkább. Az arany rum 3 évig tölgyfahordóban érlelődik, olykor karamellel színezik. A fekete sokkal tovább, 10 évig csücsül a hordóban, ami nemcsak a színén, de az árán is meglátszik. Testes, aromás ital válik belőle. A fűszeres rum az arany és a fekete keverékéből, fűszernövények hozzáadásával készül.