Mexikóról sokaknak a tequila ugrik be elsőként. A mezcal azonban véget vetett a tequila egyeduralkodásának és szintén az élvonalban szerepel mind szülőföldjén, Mexikóban, mind világszerte. A spanyol hódítók évszázadokkal ezelőtt a dél-amerikai őslakosok agavé növény erjesztésével nyert alkoholos italát fejlesztették tovább a lepárlás tudományának alkalmazásával.

Az első mezcal készítése az 1500-as évekre tehető és hamar elterjedt az egész országban. Az ital története kezdetben viharosan alakult, a 18. században még szesztilalommal is korlátozták a gyártását a mexikói gyarmaton. Míg a tequila kizárólag a kék agavé felhasználásával készül, a mezcal előállításához a 150 agaféfaj bármelyikét használhatják, sőt, keverhetik is az egyes fajtákat.

A legelterjedtebb agavé, amelyből a mezcalok 90%-a készül, az espadín, ami a magas cukortartalma és gyümölcsösebb, virágosabb ízvilága miatt kedvelt. Az italt jellemzően kis tételekben készítik, így minden tétel egyedi jelleget kap, biztosítva ezáltal a változatos ízvilágot.