A whisky egy olyan alkoholos párlat, ami gabonából, leggyakrabban árpamalátából, kukoricából, rozsból, búzából készül, és főként tölgyfahordóban érlelik. A különféle whisky fajták ismertetőjegyei a gyártási folyamat, az összetevők és alapanyagok függvényében alakulnak. A Skót whisky Skóciából származik és jellegzetességét a legalább 3 éves tölgyfahordóban érlelés adja, jellemzően kétszer esik át lepárláson.

Rokona, az Ír Whisky Írországból származik, ugyancsak minimum három évig érlelik, de három lepárláson megy keresztül. Az Amerikai whisky fajták három fő pillére a Bourbon, a Rye és a Tennessee Whisky, amik az eltérő alapanyaguk és érlelési technológiájuk miatt három jól elkülöníthető kategóriát képviselnek.

A manapság készülő Kanadai whisky nagyobb arányban tartalmaz kukoricát, mint rozst, az érlelési ideje minimum 3 év és 700 literes fahordókban érlelődik. A skót hagyományokat követő Japán wisky az utóbbi 5 évben került a világpiacon az élvonalba, bár a könnyed és rendkívül ízletes italok nem annyira újkeletűek az ázsiai országban.