Szinte népbetegségnek számít napjainkban a gyomorégés, mivel sok rossz, úgynevezett civilizációs szokás felelős a kialakulásáért. Nagyon kell vigyázni, nehogy reflux legyen a hátterében, ami lényegesen komolyabb egészségügyi problémát, akár végzetes szövődményeket is okozhat! A betegség megjelenésének legfőbb oka, hogy az alsó nyelőcső záróizma elégtelenül működik, de okozhatja a rekeszizom sérve is.

A reflux esetében először gyomorégéshez hasonló tünetek jelentkeznek, kellemetlen lehelettel, puffadással, csuklással, krónikus torokfájással, rekedtséggel, köhögéssel, nyelési problémákkal kísérve. Ezeket súlyosabb szimptómák követhetik, mint a fogak zománcrétegének károsodása, véres hányás és széklet, folyamatos hányinger és emésztési zavart kísérő fogyás.

A reflux diéta szintén fontos

Bármilyen betegségben szenvedünk, a gyógyszeres kezelés mellett, a szakorvosok kímélő étrendet is javasolnak. Így pedig a reflux diéta is követendő a betegségben szenvedőknél, hiszen az orvosságok önmagukban nem képesek megoldani a problémát. Adott esetben nagy változtatásokat is igényelhet erre az új étrendre való áttérés, alapjaiban változtatja meg az érintettek életét.

Például a zsíros és olajban sült ételekről le kell mondani, ezek helyett a sovány húsok fogyasztása javasolt. A reflux diéta fehérjében, rostban gazdag. Emellett a betegeknek nem 3 főétkezésre kell elosztani az élelem napi mennyiségét, hanem több és kisebb adagra. Fontos, hogy alaposan megrágják az ételeket. Látványosan javíthat az érintettek állapotán a túlsúlyból történő leadás is.

Ekcéma krém recept nélkül is kapható

Rendkívül gyakori bőrprobléma az ekcéma, világszerte rengeteg embert érint, ami a bőr felszínes gyulladását jelenti. Számos formában van forgalomban ekcéma krém, egyeseket recept nélkül is megvehetjük, mások viszont vénykötelesek. Ezek a készítmények nagy szerepet játszanak a bőr hámosodásának elősegítésében, illetve enyhítik a kipirosodást és a viszketést.

Léteznek természetes hatóanyagokat tartalmazók, de a listán bőséggel szerepelnek olyan változatok is, amelyek speciális összetevőkkel redukálják az ekcéma okozta panaszokat. Meglehetősen népszerű a vény nélkül is beszerezhető Bepanthen ekcéma krém, ami még a makacsabb tünetek ellen is hatékony. A krém használata mellett, az érzékeny bőrre kifejlesztett kozmetikumokat érdemes alkalmaznunk.

Az IBS tünetei igen kellemetlenek

Az irritábilis bélszindróma (IBS), vagyis az emésztőrendszer funkciózavarának tünetei nagyon széles spektrumot ölelnek fel. Az IBS tünetei közé sorolandó az alhasi puffadás, az enyhébb görcsök. Az érintettek jelentős hányada tapasztal hasmenést és/vagy székrekedést. Ennek az egészségügyi problémának nem ritka velejárója a sok szél, a hányinger és a hányás.

Gyakori szimptómának számít az indokolatlan súlyvesztés, illetve a minden ok nélküli teltségérzet. Olyan panaszok is akadnak az IBS tünetei között, amelyek nem közvetlenül az emésztőrendszert érintik. Ilyen például az általános rossz közérzet, az elégtelen mennyiségű és minőségű alvás, valamint depressziós epizódok. Migrént és hátfájást szintén gyakran éreznek az érintettek.