Egyre gyakoribb az a sport, amikor az emberek az utakon tekernek. Ehhez elengedhetetlen az országúti bicikli használata, ami egy hétköznapi embernek talán kényelmetlennek tűnhet. Jellemzői, hogy a hátsó ülés sokkal magasabban helyezkedik el, mint a kormány, aminek több fogása is van, hiszen kialakítottak egy fentit és egy lentit is.

Az idősebbeknek nem ajánlott ez sport. Az országúti bicikliket pont ezért meg kell szokni, tehát ne akarjunk azonnal órákig tekerni rajtuk. Arra is érdemes figyelni, hogy a versenybiciklik úgy vannak kialakítva, hogy meredekebb az aszfaltra irányuló szögük, így a nagy dőlésszögű kanyarokban instabil. Azért lettek így megtervezve, mivel a versenyzőknek gyorsan kell korrigálniuk a veszélyes szituációkat a futamokon.

Ezek az országúti biciklik a hagyományos tekeréshez nem valók, könnyebben eleshetünk vele. Azonban létezik az úgynevezett komfort országúti bicikli, aminek a kialakítása és a vázának a geometriája is kényelmesebb. Ennek is feljebb található az ülése, azonban nem annyira magasan, mint a versenytársainak.

Ebben az esetben a támvilla rugalmasabb és váltásnál is többféle áttét között tudunk válogatni, így a meredekebb településeken is kényelmesen tudunk haladni. Ha a hétvégi túrákra keresünk országúti biciklit, akkor válasszuk inkább a komfortosabb fajtát, mert ez hozzájárul a jó hangulathoz és a sikerélményhez! A gerincünk kevésbé fog fájni, ráadásul kikapcsolódunk és gyönyörködhetünk a tájban. Ezek a bringák általában tárcsafékkel vannak ellátva, így nem is szokták ezt a kategóriát külön jelölni.