Ma már nem lepnek meg senkit az olyan népszerű márkák kerékpárjai, mint például a Mercedes, a Peugeot vagy a BMW. A KTM kerékpár viszont valamivel egzotikusabb eset, bár talán sokkal logikusabb is, mint az előbb említettek, mivel ezt az a cég készíti, amelyik magas színvonalú cross motorok gyártásával is foglalkozik.

A vállalat elődjeként szolgáló műhelyt Hans Trunkenpolz osztrák mérnök a múlt század 30-as éveiben alapította, kezdetben a motorkerékpár javítási szolgáltatások iránti igény kielégítésére. Később, az 50-es évek közepén azonban célszerűnek tartotta a terjeszkedést és a saját KTM kerékpárok gyártásának beindítása mellett döntött.

A márka gyors fejlődésre és nagy népszerűségre tett szert mind a bicikli, mind a motorkerékpár világban, ami főként a nagy világversenyeken való sikeres szereplésének volt köszönhető.

Ilyen márkájú bringákkal számos közúti versenyen szereztek diadalt és döntöttek abszolút rekordokat. A KTM kerékpárok iránti kereslet pedig a mai napig ugyanolyan állandó maradt, mint a motorizált változatok esetében.