Az illatok belélegzésének jótékony hatása a non invazív terápiák sorába tartozik. Az aroma diffúzorok az egyenletes illat megtartását biztosítják egy adott helyiségben. Ha az illatot jó esetben valamilyen természetes növényi kivonatból származó aromaolaj adja, amiben magának a növénynek a hatóanyaga is benne van, akkor aromaterápiáról beszélünk.

Az aroma diffúzorok előnye a hagyományos mécsessel való párologtatással szemben, hogy az alacsonyabb hőfok miatt, az illóolaj hatóanyagai egészen biztosan nem sérülnek. Az egyenletesen eloszló illat alapja a kellemes közérzetnek. Használhatóak a hétköznapi életben, de terápiás céllal is.

Az aroma diffúzorok számos változatban kaphatóak. Külalakjuk és anyaguk mellett, ami általában kerámia vagy fém, a párologtatás módjában is különböznek. Vannak száraz és ultrahangos/nedves készülékek. A száraz valamivel hatékonyabb, de az ára is magasabb. Az illóolajok töményen, hideg levegővel kerülnek a lakótérbe. A nedves, ultrahangos készülékek esetében a víz valamelyest felhígítja az olajat, tehát kisebb hatásfokkal működik.