Az édesburgonya a sütőtökre hasonlító édeskés íze miatt vált az utóbbi időben rendkívül népszerűvé a magyar fogyasztók körében. Három különböző módon készülhet édesburgonya sütőben, de mindegyiket érdemes kipróbálni, mert nagyon finom végeredménnyel jár. A legegyszerűbb változat az egészben sült édesburgonya, bár így egy kicsit tovább szükséges a sütőben tartani.

Itt fontos, hogy egyforma méretű alapanyagokat válasszunk, hogy egyszerre át tudjon sülni minden darab. A másik metódus a kockázott édesburgonya sütőben, amit azért szeretnek sokan, mert ez a verzió jóval több fűszert tud felvenni, mint az egészben sült változat. Ugyanakkor a ropogósabb rész is több benne.

Tetszés szerint fűszerezhető, szinte bármi mehet rá. Az édesburgonya sütése nem igényel sok olajat, erre figyelni kell, mert ha túl sok zsiradékot használunk, akkor nem ropogós külsőt kapunk, hanem az édesburgonya magába szívja a zsiradékot, és szottyadt, olajos darabkákat kapunk.

Választható továbbá a hasáb édesburgonya sütőben elkészítése is, viszont ennél a változatnál lesz a legnehezebb dolgunk. Miután megpucoltuk, megmostuk, felhasogatjuk az alapanyagot, nem túl vékonyra, mert puha textúrája miatt könnyen eltörnek a hasábok. Nehéz ropogós édesburgonya hasábot sütni, kell hozzá egy kis trükk.

Ez nem más, mint egy kevés keményítő, amit ha előkészítettünk, ráöntjük a hasábokra, majd egy spatula alkalmazásával összekeverjük. Ahhoz, hogy az édesburgonya sütőben tökéletes legyen, lényeges fortély, hogy nem szabad túlzsúfolni a tepsit, mert nem tud a hasábok közt áramlani a meleg levegő.