A tisztán hasznossági funkció mellett, a kinti lámpák gyakran szerepelnek az eredeti zöldterület díszítő elemek között, amelyek különleges varázst adnak az éjszakai parkoknak, kerteknek és a magánházak közelében fekvő területeknek. A kerti világítás, mint esztétikai tényező, manapság fontos szerepet játszik a házkörüli terület megtervezésében.

A kinti lámpatesteket nagy sikerrel használják az építészeti részletek hatékony hangsúlyozására. Például az udvarokon felszerelt lámpák olyan dekoratív elemek, amelyekkel hangulatos sarkokat hozhatunk létre a zöldterületeken. A ház körüli telkek tulajdonosai a megfelelően megtervezett kerti világítás segítségével az udvart este egy titokzatos hellyé varázsolhatják.

Mivel ezeket a világítástechnikai eszközöket meglehetősen olcsón meg lehet vásárolni, mindez csak a vásárlók képzeletétől függ. Az utcai lámpák fő osztályozása a rendeltetésük alapján történik. A kerti világítás lehet dekoratív és műszaki jellegű. Ezek felszerelését az összes szükséges szabálynak megfelelően kell elvégezni.