Noha a jóga gyakorlás során lassú mozgásokat végzünk, mégis nagyon fontos, hogy stabilan álljunk gyakorlás közben. Hazánkban egyre népszerűbb ez a fajta gyakorlási forma, ezért egyre többféle jóga matrac található a szakáruházak kínálatában. A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy mindegy milyen szőnyeget használ és esetleg megfelelőnek gondolja a legolcsóbbat is.

Ha csoportban gyakorol valaki, akkor általában itt sok jó tanácsot kap a vezetőtől és a gyakorlótársaktól. Ha mégis a saját feje után megy valaki, gyorsan belefuthat a csapdákba. Ugyanis a jó jóga matrac első ismérve nem az ára, hanem a csúszásmentes felülete, ezzel biztosítva a gyakorló stabil állását.

Felesleges izommunkát takarítunk meg ezzel és azt, hogy valóban csak azokat az izmokat használjuk, amiről a gyakorlat szól. Az igaz, hogy néhány ezer éve még nem létezett a mai korszerű jóga matrac, de a mai élet kihívásai sem. Általában egyszerűen a földön vagy füves részen gyakoroltak és nem foglalkoztak túl sokat a külsőségekkel.