Időnként szükséges meglepni másokat valamilyen aprósággal. Ezek az apró ajándékok a kedvesség és a törődés jelei, amit kollégáknak vagy távolabbi ismerősöknek szoktak venni. A legtöbb cégnél már tartanak karácsonyi bulit, ahol megajándékozzák egymást. A legtöbb esetben kihúznak egy nevet, akit meg kell lepjenek. Igen demokratikus rendszer, mert így mindenki kapni fog valamit. Az apró ajándékok sokszor nagy fejtörést okozhatnak. Aki kézügyességgel rendelkezik, az viszonylag hamar össze tud valamit dobni. Azonban, ha nincs tehetsége a kézműveskedéshez, akkor inkább valami apró tárgyat érdemes beszereznie. Ott vannak például a különböző irodaszerek, amelyeket használni lehet a munkahelyen.

Továbbá, vannak dísztárgyak, például a vázák vagy a képek. Mégis, amikor valami apróságra gondolnak, akkor sokszor jön még szóba a sapka, kesztyű vagy sál. Az apró ajándékok leginkább karácsony környékén a legnépszerűbbek, azonban sokszor jönnek szóba szülinapokkor vagy névnapokkor egyaránt. Fontos a csomagolás, ami jó, ha esztétikus és precíz. A kézzel készített termékek azok, amibe a szívünket és lelkünket is beletesszük, így annak nagyobb eszmei értéke van.

Nincs is annál jobb, mint amikor ezen apró ajándékokat adjuk át és látjuk az örömöt a másik arcán. Nagyon sok alkalom van az életben, amikor meglephetünk másokat. Az egyik ilyen jelentős pillanat a ballagás. A kreatív ballagási ajándék határozottan feldobja a nagy napot, ami jelentősnek számít a fiatal diák életében. Persze nem maradhat el a csokoládé, a parfüm, a virágcsokor vagy az ékszer, hiszen már hagyománynak számítanak. Annak érdekében, hogy feldobja a meglepetést, érdemes valamilyen élményt nyújtani. Lehet szó élményvezetésről, tandemugrásról, rafting túráról, külföldi városnézésről vagy hosszú hétvégéről, szerencsére rengeteg lehetőség adott a kreatív ballagási ajándék kitalálásához.

Csupán időben el kell kezdeni a szervezést és lehetőleg eltalálni az ünnepelt stílusát. Például, ha retteg a mély víztől, mert nem tud úszni, akkor a raftingot érdemes törölni az ötletek közül. Ha fogalma nincs, hogy mit adna szívesen ajándékba vagy mit szeret a fiatal, akkor talán érdemes elvetni a tárgyi és élmény ajándékokat egyaránt. Ilyenkor az ajándékutalvány jöhet szóba, mint kreatív ballagási ajándék. Nyugodtan feldíszítheti azt, esetleg elrejtheti egy virágcsokorba vagy másvalamibe. A lényeg, hogy ezáltal a végzős diák eldöntheti, mit szeretne vásárolni magának. Sokszor talán ez a legegyszerűbb megoldás, mert így mindkét fél elégedett.