Ez a csodálatos, kékes-szürke színű kristály a szépséget és a függetlenséget szimbolizálja. Olyan kőnek tartják, ami megőrzi az erős családi kötelékeket, illetve szeretetet és hitet ad a tulajdonosának. Az amazonit hatása a gyógyítás terén már nagyon régóta ismert. Ha ebből az ásványból készült gyöngyöket viselünk, az jótékony hatással lesz a bőrre, megfiatalítja és tonizálja azt. Ezen kívül, a kő számos betegséggel is segít megbirkózni. Az amazonit hatása az erek elzáródásában és a szívbetegségek kezelésében sem elhanyagolható.

Ezeket a köveket a problémás területek masszírozására kell használni. Az ásványi anyag láz esetén segít csökkenteni a testhőmérsékletet és megállítani a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. A követ 10-12 percig kell alkalmazni az érintett területekre. A kristály jól szabályozza az étvágyat, ezáltal véd a jóllakás és az éhség ellen.

A követ gyakran használják a pajzsmirigybetegségek kezelésére és a hormonális háttér normalizálására. Az amazonit hatásai közé tartozik, hogy képes megvédeni a számítógépek, okostelefonok és mikrohullámok káros sugaraitól. Ezért ajánlott az ilyen készülékek közelében tartani, hogy csökkentsük a káros hatások mértékét.

Az amazonit ásványt olyan nőknek ajánlják még, akik fizikai vagy lelki bántalmazást szenvedtek el. A kristály képes előhozni a vágyat, hogy kiálljanak az érdekeikért és jogaikért. Megerősíti az érzékeny személyeket is, akik gyászban szenvednek. Az amazonit hatása még az is, hogy a kristály képes segíteni a bizonytalan és a naivitásra hajlamos embereken. Ha ebből az ásványból készült ékszert viselünk, az segít fejleszteni a megfigyelő képességünket és jobban megítélni az embereket.