A jogosítvány megszerzése után, a következő lépés általában a kocsi vásárlás, már amennyiben az nincs még meg. Csak keveseknek adatik meg a lehetőség egy teljesen új típus megvételére, így főként a használtak kerülnek előtérbe. Mielőtt azonban lecsapnánk az első darabra, amelyik megnyeri a tetszésünket, az autó átvizsgálás mindenképpen történjen meg.

Régebben ezt a műveletet sokan elhanyagolták, aminek következtében gyakran kellemetlen meglepetések érték az embereket az első szervizelés alkalmával. Sajnos a kereskedők olykor ők maguk sem tudják, hogy a négykerekű milyen állapotban van, vagy szándékosan nem mondják el azt. Az autó átvizsgálás keretében ugyanakkor a titkolnivalók gyorsan feltárulnak.

A részletekre kiterjedő felmérés során az esztétikai hibákon túl, az elektromos problémák ugyanúgy előkerülnek. Egy valóban átfogó kép bontakozik ki, amire bátran lehet támaszkodni. Ez néha azt jelentheti, hogy el kell állni a vásárlástól, mert az autó átvizsgálás olyan eredményeket hozott, vagy jobb alkupozícióba kerülünk és akár olcsóbban is megkaphatjuk a járműt. Mindkét lehetőség előnyünkre válik.