Ha szeretnénk elsajátítani a festészet rejtelmeit, a legfontosabb, hogy szerezzük be a szükséges felszereléseket. Az alapkészletünk legyen egy festőállvány, néhány kifogástalan minőségű ecset és ugyancsak megfelelő színvonalú festékek. Állvány többféle kivitelben kapható. Ha egy teremben, az asztalon ismerkedünk a művészettel, az asztali darab is tökéletes.

Később, ha kimerészkednénk a természetbe, hogy egy mesés táj ihlessen meg, esetleg utazunk és ott sem hagynánk fel az új hobbinkkal, használjunk tábori festőállványt. Könnyedén összecsukhatjuk és hordozhatjuk, ám stabilan rögzíthetjük a munkánkhoz, amikor csak akarjuk. A festődobozzal ellátott darabok praktikusak, hiszen nem kell külön táskákban tárolni a festékeket, kisebb mennyiségeket a dobozba tehetünk az ecsetekkel együtt.

A festőállványok több méretben kaphatóak, anyagát tekintve fa vagy alumínium, de a leginkább kedvelt típusok tömör bükkfából készülnek. Gyermekeknek szánt méretben is kapható, ha csemeténk is ismerkedne a művészvilággal és elsajátítaná ezt a csodás hobbit.