A szóban forgó dolog rendkívül fontos, főleg akkor, ha elindul a fűtési szezon. Az ablakszigetelés házilag lényegesen kevesebb pénzbe kerül, mintha kicserélné a meglévő nyílászárókat. Általában ez az egyik ok, amiért az emberek ezt az alternatívát választják. Tudni kell, hogy minden típusú nyílászárónál másképp kell kivitelezni a munkát.

A barkácsáruházakban rengeteg különböző anyag közül lehet válogatni, amelyek megfelelnek a célra. Beszerezhető például habszalag, szilikon, akril, de gumitömítő is. A gumitömítést, illetve a habszalagot eltérő méretben lehet megvásárolni. Az ablakszigetelés házilag ezekkel a kellékekkel nem bonyolult feladat. Érdemes megemlíteni, hogy a szalag körülbelül 2 évig hasznos, míg a gumi élettartama elérheti a 8 évet. Az utóbbi ápolható grafittal, ami még strapabíróvá teszi. A szilikon és az akril is tökéletes választás.

A két anyag állaga között nincs sok különbség, csupán annyi, hogy az egyik fényes, a másik pedig matt. Az ablakszigetelés házilag ebben az esetben egy kinyomó pisztollyal történik. Amennyiben nem szeretne szintetikus készítményeket használni a nyílászárók megpucolására, akkor van más megoldás is. Az ablaktisztító házilag fillérekből kikeverhető, ráadásul olyan összetevők szükségesek hozzá, amelyekért nem kell a boltba rohanni, ugyanis a legtöbb háztartásban megtalálhatóak. Az ecet, a víz és a szódabikarbóna arányosan összekeverve kifejezetten hatékony. A természetes szerek használata különösen indokolt olyan háztartásokban, ahol kisgyermekek is élnek.

A magas ammóniatartalommal rendelkező bolti termékek híresek arról, hogy irritálják a légutakat. Ablaktisztító házilag citromsav felhasználásával is elkészíthető. A citromsav megbirkózik a legmakacsabb szennyeződésekkel is. Ha ezt az alternatívát választja, akkor nem kell mást tennie, mint vízzel összekeverni és egy szórófejes flakonba önteni. Használat előtt jól fel kell rázni a folyadékot, aminek különben kellemes citromos illata van. A denaturált szesz mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Ablaktisztító házilag tehát többféle termékből összeállítható.