Elsősorban azt kell tudni erről a kiváló italról, hogy több fajtáját különböztetnek meg. A skót whisky rendkívül híres világszerte. Az ország nemzeti jellegzetessége csakúgy, mint a skót szoknya vagy a duda. Égetett szesz, ami különféle gabonák felhasználásával készül. Ezek közé sorolható az árpa, a kukorica, a rozs és a köles.

Skóciában általában árpából, illetve árpamalátából állítják elő. A cefrét, amit a malátából készítenek, előbb erjesztik, lepárolják, majd hordókban érlelik. A skót whisky esetében leginkább tölgyfahordókat használnak. Az érlelés ideje nagyon fontos, hiszen szigorú szabályok határozzák meg.

Ez az időtartam nem szabad kevesebb legyen, mint 3 év és 1 nap. Az alkoholtartalom minimum 40 % kell legyen, ettől csak magasabb lehet. A skótok mellett, az írek is előszeretettel készítik és fogyasztják ezt a remek italt. Eltérőek a vélemények és a információk arról, hogy melyik ország készítette el először. Annyi biztos, hogy a whisky mindkét területen jelen volt már a XIX. század elején.