A mozgás élvezete és persze a teljesítmény még jobban fokozható, ha megfelelő lábbelit visel. A futócipő választás egyéni preferenciákon alapszik. A jó illeszkedés kiemelt fontosságú, de nem lehet túl szűk, mivel előfordulhat, hogy kocogás közben a láb kissé megduzzad. Szem előtt kell tartani, hogy milyen felületen fogja használni, ugyanis aszfalton, terepen és futópadon más-más típus válik be. A minőségi modellek légáteresztő anyagok felhasználásával készülnek, így megakadályozzák a kellemetlen izzadás jelentkezését. A futócipő választás során az ár is mérvadó tényező. Míg egyesek hajlandóak többet költeni a legújabb technológiára és designra, addig mások inkább a költséghatékony, de mégis megfelelő teljesítményt nyújtó változatokat keresik.

Az egészséges nasik nagyon finomak

Az édességek utáni sóvárgásnak, sok esetben nagyon nehéz ellenállni. Az egészséges nasik beiktatása a mindennapokba nemcsak lehetséges, hanem ajánlott is. Segítenek fenntartani az energiaszintet és stabilizálni a vércukrot az étkezések között, illetve megelőzni a túlevést. Alacsony cukortartalommal rendelkeznek, ezáltal a diétába is könnyen beilleszthetőek. A magas rosttartalmuk miatt könnyebbé teszik az emésztést és hosszabb ideig telítettséget okoznak. Az egészséges nasik között szerepelnek a friss gyümölcsök, a zöldségszeletek, a diófélék és magvak, valamint a joghurtok. Készíthet listát, ami a bevásárlást is sokkal egyszerűbbé teheti. Az adagokra is kellő figyelmet kell szentelni, hogy a napi kalória bevitel ne haladja meg a megengedett mennyiséget.

Hogyan működik a fartlek futás?

Az egyik legnépszerűbb kardiovaszkuláris edzésforma, ami nemcsak a fizikai, de a mentális egészség szempontjából is számos előnnyel jár. A fartlek futás fejleszti az állóképességet és a sebességet, miközben sokoldalúbbá és élvezetesebbé teszi a mozgást. 5-10 perces bemelegítés után, változó intenzitással kell szaladni előre, meghatározott ideig vagy távolságig. Mivel egy rugalmas módszerről van szó, ezért a sportoló figyelhet a testére és igény szerint alkalmazhatja a tempóváltásokat. Ha erőssebnek érzi magát, akkor növelheti a sebességet, viszont, ha fáradtnak, akkor nyugodtan lelassíthat. A fartlek futás jó hatással van az aerob és anaerob teljesítményre. Bárhol végezhető, legyen szó erdei útról, városi környezetről vagy futópályáról. Bátran vágjon bele és élvezze nap mint a pozitívumait!

A sétával fogyni nem képtelenség

A gyaloglás olyan alapvető mozgásforma, amit talán sokan alábecsülnek. Sétával fogyni nem lehetetlen feladat. Megfelelő módon és rendszerességgel végezve, jelentős mennyiségű kalóriát égethet el. Minél gyorsabb és hosszabb ideig tart, annál eredményesebb lesz. Kevésbé terhelő az ízületekre és könnyen beilleszthető a napi rutinba. Továbbá, az étkezésre is oda kell figyelni. A kalóriaégetés és a táplálékbevitel közötti egyensúly eléréséhez kiegyensúlyozott étrendet kell követni. Sétával fogyni csak úgy lehet, ha kitartó és kész változtatni a megszokott életmódon. Az időtartam szintén sokat számít, ami azt jelenti, hogy napi szinten 30-45 perc aktív mozgás szükséges. A kezdetekben javasolt néhány percet mozgással tölteni, majd fokozatosan növelni az időtartamot.