Ha Normandiába látogatsz, valószínűleg észreveszed, hogy a kávézókban senki sem csak kávét iszik. Úgy tűnik, az eszpresszóhoz tökéletesen illik egy pohár brandy. De ez nem brandy, hanem a normandok, sőt, az egész világ által kedvelt Calvados. Az almapárlatot kizárólag Normandiában állítják elő.

Ez az ital elvileg nem származhatott más régióból. Tény, hogy az észak-franciaországi szőlőültetvények nagyon gyengén fejlődtek. Másfelől kevésbé szeszélyes almák is bőven akadtak itt. A Calvados nagyra becsült ital, amit a konyhában is felhasználnak, így olyan hihetetlen ételeket is megkóstolhatunk, mint a Calvadosba órákig áztatott, majd zsemlemorzsába forgatott Camembert sajt.

Ma ez az ital csak 40-45° tiszta alkoholt tartalmaz. Aperitifként, étkezés utáni emésztést serkentőként vagy kávéval is felszolgálható. Tökéletesen illik a sajtokhoz, valamint a csokoládéhoz, de akár a fagylalthoz is. Normandiában a helyiek gyakran használják almáspiték, palacsinták, sőt, garnélarák vagy húsok készítéséhez is.