Az épületek vízellátásához szükség van olyan rendszerekre, amelyek a megfelelő helyre juttatják el a kívánt vízmennyiséget. Erre a célra készült a különböző kapacitású csőszivattyú. Általában két részből állnak és a két fontos elem, a motor és a szivattyú egymás nélkül nem lenne képes a feladat elvégzésére. Képességét tekintve, ipari mennyiségű vizet is meg tud mozgatni, valamint a kisebb kerti vagy mezőgazdasági tevékenységeknek szintén eleget tud tenni a csőszivattyú.

A neve is mutatja, hogy legfőbb feladata a szűk helyről, például csövekből továbbítani a tiszta vizet, de egyéb területen is remekül megállja a helyét. Egy átlagos méretű gép nagyjából 10 liter víz kiszivattyúzására alkalmas.

A fúrt kutak nagy segítsége ez a szerkezet, általa a mélyebb rétegekben lappangó víz előnyeit és jó ízét is élvezhetjük. Egyre ritkább dolognak számít egy ásott kút elkészítése manapság, ezért kezd feledésbe merülni a technikája, de az biztos, hogy a csőszivattyú nem fog kimenni a divatból továbbra sem.