A konyha vagy a fürdő burkolására adjuk a fejünket? Esetleg a tavasz közeledtével úgy érezzük, hogy ideje lenne egy kellemes hangulatú teraszt építeni a lakás mellé? Ebben az esetben a tervezésre és a minőségi alapanyagok beszerzésére mindig szánjunk elég időt! Ugyanakkor még ez sem elég, hiszen az összetevők bedolgozásához szerszámok és gépek is kellenek.

A csempe vágása házilag nem mindig könnyű feladat, főleg akkor, ha még soha nem csináltuk. Azonban nem is ördöngösség, amivel ne boldogulnánk el, főként internetes segítséggel. A hagyományosnak mondható kézi megoldások mellé, a gyémánt vágókorong sem jön rosszul. Hogy miért van erre mindenképpen szükség és melyik lehet a leginkább ideális számunkra, azt hamarosan megtudhatjuk.

Miként történhet a csempe vágása házilag?

Ideális eset az, amikor a padlók vagy a falak burkolása során, a lapokat egyszerűen nem kell vágni. Annyira ritka az ilyen helyzet, hogy jóformán nem is létezik. Azonban felesleges félni ettől a kihívástól, mert a profi segédeszközök rendelkezésre állnak. A kalapács, véső, harapó- és csípőfogó már a múlté, mivel a csempe vágása házilag tűpontosan megoldható több módon.

Amikor hosszanti vagy keresztvágások készítése kerül a képbe, de mindenképpen nagyobb, akár több cm nagyságú darabokat kívánunk leszabni, akkor a kézi csempevágó is optimális lehetőséget nyújt erre. Nagyobb mennyiség esetén ebbe megéri befektetni. Az egyenestől eltérő, íves vagy szögletes kiképzésekhez viszont ez a lehetőség nem optimális. Ilyenkor kerül előtérbe a gyémánt vágókorong.

A csempe vágása házilag ezzel könnyedén elvégezhető, a bonyolultabb formák esetében is. A sarokcsiszolóra pillanatok alatt felszerelhető tárcsa kiválóan teszi a dolgát. Először mindig a kijelölt vonalon kell végighaladni, a felszínt megkarcolva, majd lehet egyre mélyebbre hatolni az anyagban, egyenletes előrehaladással, amíg a vágás megtörténik.

Milyen gyémánt vágókorong választható a feladatra?

A TLS kínálatában jó néhány gyémánt vágókorong áll rendelkezésre, így garantáltan megtalálhatjuk a tökéletes változatot, amivel jó eredményt érhetünk el. A csempe vágása házilag azonban kapjon elég figyelmet! Bár a legtöbb ideális a száraz körülmények között való bevetésre, a por képződésének csökkentése, illetve a fokozott hűtésből eredő teljesítmény és élettartam növelése érdekében, megéri mindig hűtést alkalmazni.

Minél vékonyabb a gyémánt vágókorong, az eredményesség annál jobban növekedhet. A mázas kerámialapoknál ez különösen fontos, mert az amúgy is repedésre, törésre, pattogzásra hajlamos felszín esetében a vékony él csökkenti a sérülések kockázatát. A TLS X-PRO ultravékony gyémánt vágókorong biztosan nem fog csalódást okozni.

Az egyedi felépítésű, megerősített gyűrűs maggal rendelkező, „X hálós” alakú szegmens és csúcsminőségű összetevők nemcsak a por elvezetését tudják fokozni, hanem az élettartamot ugyanúgy kitolják. A csempe vágása házilag ilyen módon gyerekjáték lesz, amivel bárki elboldogul. De nem mindig csak a vágás az, ami felmerülhet, mint elvégzendő feladat. Néha ennél sokkal kényesebb műveletre lesz szükség, az utolsó simítások elvégzéséhez. Erre is van megoldása a TLS-nek.

A precíz munkák kiváló eszköze a polírozó korong

Bizonyos felületek kialakításának végső simításai közé tartozik a polírozás. Voltaképpen olyan folyamatról van szó, ami finomszemcsés csiszoló komponenseket tartalmazó termékkel, polírozó korong felhasználásával történik. A szintetikus, ipari gyémántpor és műgyanta kötés keverékéből létrehozott speciális felület a kemény kövek, de még az üveg megdolgozására is alkalmas.

Gyakran felújítások során lesz bevetve, amikor egy adott felszín a használat során megkopik, esetleg az élek valamilyen nagyobb erőhatás miatt letörnek. A polírozó korong száraz körülmények között vethető be. Nagy fordulatszámon is kiváló munkát végez és nem hagy maga után karcokat, csak csillogó felszínt, amivel mindenki meg lesz elégedve.

A burkolatszintezo.hu weboldalon bőséges a megbízható termékek felhozatala, amiből mindenki tetszés szerint válogathat. Bizonyos szakmákban elengedhetetlen munkaeszköz a polírozó korong, ezért jobb kéznél tartani mindig néhány tartalékot, hogy szükség esetén azonnal legyen mihez nyúlni. A kívánt végeredmény pedig nem marad el!