A franciaországi Normandia a híresen kitűnő borpárlatok hazája, ám akad egy az italkülönlegességek között, ami méltán tudhatja magának a listavezető első helyet.

A Calvados vidékén érlelt almabor messze földön híres ital, ami a szülőhelyéről kapta a nevét, ám a franciák maguk között bájosan csak „calva”-nak becézik azt. A nedű megfelelő elkészítése komoly tudáson, tapasztalaton és a szakma iránti elhivatottságon áll vagy bukik.

Természetesen a Calvados almabor minőségét az összetevők milyensége és pontos mennyisége szintén meghatározza, hiszen nem mindegy, hogy mennyi keserű, édes és savanyú alma kerül abba a bizonyos boszorkányüstbe.

Azok a szeszfőző mesterek viszont, akik ismerik a titkot, semmihez sem hasonlító, egyedi, karakteres ízű italkülönlegességgel örvendeztetik meg időről-időre a tisztelt nagyérdeműt. A Calvados sokkal több egy szimpla márkánál, az üveg tartalma ugyanis magában rejti a napfény ízét, a szellő simogatását és a Normandia fölött ragyogó kék ég kupolájának szépségét.