Vannak, akik úgy gondolják, hogy egészségi állapotuk teljes mértékben a helyes életmódon, illetve genetikai adottságaikon múlik, ha pedig hiba kerül a gépezetbe, nem tudják mire vélni. A betegségek lelki okai sokszor felülírhatják a jól ismert forgatókönyvet, így akkor is megtörténhet a baj, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, eleget pihenünk és rendszeresen sportolunk. Például, ha begyulladnak az ízületeink, az azt is jelentheti, hogy képtelenek vagyunk rugalmasan viszonyulni bizonyos élethelyzetekhez, illetve görcsösen ragaszkodunk valamihez, aminek nincs igazán helye az életünkben.

Az elfojtott, felgyülemlett negatív érzelmek és a feldolgozatlan történések szintén a betegségek lelki okai közé sorolhatóak. Ezeknek a tényezőknek, egyebek mellett olyan testi megnyilvánulásaik lehetnek, mint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése. Mindezek ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy a derékfájás és a gerincproblémák a túlvállalás, aggodalmaskodás vészjelzői lehetnek. A betegségek lelki okait tehát nem zárhatjuk ki, ha tüneti kezelés helyett, a teljes gyógyulásra vágyunk.

A biotin vitamin összetett küldetése

Nem hiába tartja a mondás, hogy ép testben ép lélek. Ugyanis a csillogó, dús haj, az erős köröm és a tiszta arcbőr azt jelzi, hogy szervezetünk megfelelően működik. Hajunk, körmünk, bőrünk egészsége nagymértékben a biotin vitamin hatásának köszönhető. Ez az értékes vegyület főszerepet játszik a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserében, az izomfájdalmak csillapításában, az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében.

A biotin vitamin számos élelmiszerben megtalálható – zöldleveles zöldségekben, dió- és mogyorófélékben, a májban, a tojássárgájában –, és nem lehet túladagolni, mivel a felesleg vízben oldódva távozik a szervezetből. Hiányát olyan tünetek jelzik, mint a hajhullás, az étvágytalanság vagy a fáradékonyság. Ha ilyesmit észlelünk magunkon, külsőleg kell pótolnunk a biotin vitamint, hogy megelőzzük a nagyobb gondokat: a vérszegénységet, illetve a magas koleszterinszint kialakulását.