Afghanistan

Ismerje meg a skót whisky fajtákat!

Skót whisky

A fontos eseményekhez különleges italok illenek. Egy jelentősebb alkalom, amely lehet egy születésnap, egy házassági évforduló, a karácsony vagy a szilveszter, pezsgőt igényelnek. Azonban a baráti összejöveteleken bátran lehet égetett szeszeket is fogyasztani. A skót whisky készülhet single grain, single malt és blended változatban is. Ezek között igazából az alapanyagok sajátosságából ered a különbség.

Továbbá egyáltalán nem mindegy az érlelés módja sem. A whisky főleg Skóciában, Japánban és Kanadában számít népszerűnek. Ezekben az országokban nagy szerep jut az égetett szeszeknek, főleg az ünnepi időszakokban. De egy étterembe betérve is lehet fogyasztani a különleges nedűből. A skót whisky gabonafélékből készül.

Ezek minősége, valamint aránya határozza meg a később elkészült ital ízjegyeit. Egy whisky lehet selymesen lágy íz-világú is, valamint jelentkezhet rajta egy durva, kicsit érces utóíz is. Az égetett szesz az idrinks.hu internetes italboltban is felfedezhető, különféle változatokban. A skót whisky jobbára malátából, és valamilyen gabonaféléből készül. Az érlelés tölgyfa hordóban történik, amely igazán különlegessé teszi az alkohol ízét.

Tudta, hogy a whisky és a whiskey nem ugyanaz? A két szót könnyedén összekeverik a laikusok. A whisky inkább a skót és kanadai változatok megnevezése. Míg a whiskey az amerikai és ír márkák írásmódjára jellemző. A skót whisky számos gabonaféléből nyerhető ki. A cefre érlelési ideje a legfontosabb. Ezen változatokat ugyanis legalább három évig és egy napig hagyják a tölgyfahordóban. A speciális nedűt kétszer vagy háromszor párolják le, bár ez régiótól függ.

Print Friendly, PDF & Email