Fűszer nélkül nincs ízletes étel
Fűszer nélkül nincs ízletes étel

Már gyermekkorunkban megtanulhattuk a „Mint sót az ételben” című magyar népmeséből, hogy hiába a finom étel, ha nincs kellőképpen fűszerezve. Legyen szó bármilyen fajtáról, a fűszer elengedhetetlen minden háziasszony konyhájából, ha valóban jó ízű, egészséges ételt szeretne készíteni a családjának. Hazánkban a leggyakrabban használt fűszer a só, a bors, a pirospaprika, valamint a lestyán. Azonban az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbek lettek kis országunkban is, az Ázsiából származó fűszerek becsempészése a magyar konyhába.

Manapság már elképzelhetetlen lenne például egy spagetti vagy lasagne a mediterrán fűszerek nélkül, mint például az oregánó vagy a bazsalikom. Például a tárkonnyal fűszerezett krumplilevesből sem hiányozhat a babérlevél. A fűszerek színt visznek az életünkbe és az ételünkbe, a változatos fogások elképzelhetetlenek lennének a változatos fűszerek nélkül. Természetesen a mértékletességre mindig ügyelni kell főzés közben is, legyen szó bármilyen ételről, hiszen a kevesebb lehet néha több.