A fehérbor fajták jó alapja a finom gyümölcs
A fehérbor fajták jó alapja a finom gyümölcs

Ahány ház, annyi szokás, tartja a híres mondás. Ez igaz lehet sok mindenre, közöttük az italok fogyasztására is. Egy jó társaságban elfogyasztott vacsora elengedhetetlen kelléke lehetne a vörösbor, de előfordulhat, hogy mégis inkább a fehérbor fajták közül kerül ki a fogyasztásra szánt italok egyike. Bár kevésbé elterjedt, de mégis sokan döntenek ezen íz-harmónia mellett.

Készítését és palackozását tekintve megegyezik a másik színű bor technológiájával, de valami oknál fogva, mégsem annyira elterjedt. Szerencsére azok, akik a fehérbor fajták kedvelői, nem kell szűkölködjenek semmiben, hiszen hatalmas választék áll a rendelkezésükre. Nemcsak a nagykereskedelemben és a szőlészetekben találhatóak meg, hanem akár a kisebb háztáji gazdaságokban is nagy népszerűségnek örvendenek.

A Királyleányka, Olaszrizling, Zala gyöngye mind olyan szőlők, amelyek kiváló minőségű fehérbor fajták alapanyagai lehetnek. Azok, akik a ház körül akarnak megfelelő minőségű és ízű gyümölcsöt termeszteni, érdemes megnézniük, hogy alkalmasak-e a háztáji körülmények a tartásra, de leggyakrabban igen.